Alexis Kliniek

Spataderenzorg

Bij de intake afspraak vindt gelijk een duplexonderzoek plaats, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen. Door middel van echo met geluidsgolven wordt gekeken of u lekkende aderen heeft. Dit onderzoek is pijnloos. Zo weet u gelijk tijdens het eerste consult wat er aan de hand is en of er een eventuele behandeling noodzakelijk of mogelijk is.

De oorzaak van spataderen kan verschillen. Zo kan er sprake zijn van erfelijke aanleg waarbij spataderen in de familie voorkomen. Daarnaast komen spataderen vaker voor bij vrouwen, waarschijnlijk door hormonale factoren. Verder hebben zwangerschap, een staand beroep en overgewicht een negatieve invloed.

Spataderen zijn vaak duidelijk zichtbaar maar er is altijd een aanvullend echo onderzoek (duplex) nodig om vast te stellen dat u spataderen heeft, de ernst te beoordelen en een juist behandelplan op te kunnen stellen. Dit duplexonderzoek werkt met geluidsgolven en is geheel pijnloos.

Na dit onderzoek bespreekt de arts met u de resultaten en de verschillende behandelingsopties.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor spataderen. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten zal de arts u een behandeling of combinatie van behandelingen adviseren.

 

Endoveneuze laserbehandeling

Als de kleppen in de grotere verzamelader (stamader) niet meer functioneren als oorzaak van de spataderen kan deze ader met behulp van een laserbehandeling uitgeschakeld worden. Hiertoe wordt een dunne laserdraad in de ader gebracht. Nadat de omgeving van de ader is verdoofd met verdovingsprikken wordt de laserdraad teruggetrokken. Door de hitte die het infrarode laserlicht produceert wordt de ader aan de binnenkant dichtgeschroeid. Deze ader zal uiteindelijk verschrompelen.

Aan het einde van de behandeling zult u een steunkous aankrijgen die u 2 dagen dag en nacht draagt. Daarna draagt u de steunkous nog 5dgn overdag.

 

Flebectomie volgens Muller

Bij een flebectomie worden de spataderen via kleine incisies onderhuids verwijderd. Eerst tekent de arts samen met u de spataderen af. Nadat er rond het gebied van de spataderen plaatselijk verdoofd is, worden de spataderen via kleine incisies (2-3mm) met behulp van een haaknaaldje verwijderd. De wondjes worden met hechtpleistertjes verzorgd. Aan het einde van de behandeling krijgt u een steunkous aan en een aanvullend drukverband. De steunkous draagt u 2 dagen dag en nacht gevolgd door 5 dagen overdag.

 

Sclerocompressietherapie

Bij sclerocompressie therapie worden kleine en middelgrote spataderen met een vloeistof ingespoten waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan plakken. Na het inspuiten volgt de compressie (aandrukken) met verband, steunkous en/of drukverband. Deze steunkous draagt u 4-5 dagen en nachten en daarna overdag.

 

Echogeleide foamsclerose

Bij echogeleide foamsclerose wordt de betreffende spatader eerst met behulp van het echoapparaat opgezocht waarna er een schuimende vloeistof in de spataderen wordt gespoten. Daardoor gaan de vaatwanden aan elkaar plakken. Hierna volgt de compressie (aandrukken) met behulp van verband, steunkous en/of drukverband. De steunkous draagt u 2 dagen dag en nacht gevolgd door 5 dagen overdag.

Eerste bezoek
Als u een verwijzing van de huisarts heeft, wordt het eerste bezoek en het echo-onderzoek altijd vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt wel rekening met uw eigen risico, dit moet u zelf betalen.

Behandelingen
Niet alle spataderbehandelingen worden vergoed. De arts kan u tijdens het eerste bezoek direct vertellen of uw verdere behandeling voor vergoeding in aanmerking komt. Houdt wel rekening met uw eigen risico, dit moet u zelf betalen.