Alexis Kliniek

Proctologie

Proctologie is het vakgebied van artsen die zich bezighouden met aandoeningen rondom het anale gebied. De proctologie betreft een grote groep verschillende aandoeningen. Alexis Kliniek houdt zich bezig met behandelen van aambeien (hemorroïden).

Bij het eerste consult, dat overigens gewoon vergoed wordt door uw verzekering, neemt onze proctoloog (specialist in anale aandoeningen) graag alle tijd voor u. Hij zal u eerst een aantal vragen stellen over uw klachten en eventuele dagelijkse gewoonten die relevant kunnen zijn. Vervolgens zal hij u vragen plaats te nemen in de speciale, comfortabele onderzoeksstoel om u goed te kunnen onderzoeken. Daarbij gebruikt hij indien nodig een rectoscoop, waarmee hij in uw anus en endeldarm kan kijken. Aan de hand van zijn bevindingen zal hij samen met u een behandelplan opstellen. Daarbij legt hij u aan de hand van tekeningen en modellen goed uit wat er gaat gebeuren. U weet zo steeds precies waar u aan toe bent.

In veel gevallen volstaat een behandeling met medicijnen (zalf, pillen). Bij klachten rond de bekkenbodem proberen we de problemen eerst aan te pakken met fysiotherapie. Mocht echt een operatie nodig zijn, dan plannen we die in. Onze proctoloog is een ervaren arts die eenvoudige ingrepen ter plekke – poliklinisch – kunnen uitvoeren.

Hebt u wel problemen, zoals pijn, jeuk of afscheiding in of rond de anus maar weet u niet precies wat u mankeert? Neem gerust contact met ons op. Een eerste afspraak wordt door alle verzekeraars vergoed (mits u een verwijsbrief van de huisarts heeft). Onze proctoloog kan u snel vertellen wat er aan de hand is en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Het uiteinde van de dikke darm heet de anus. De anus is een kringspier die opent als de ontlasting moet passeren. Aan de binnenzijde van deze kringspier bevinden zich een soort kussentjes, zwellichaampjes genaamd. Deze kussentjes helpen de kringspier gesloten te houden, zodat er niet zomaar vocht en windjes uit de anus lekken. Als deze kussentjes door te veel druk zakken, wordt dat aambeien genoemd. Aambeien zijn gezwollen aderen aan het uiteinde van de endeldarm, deze kunnen zowel uitwendig als inwendig zijn. De meest voorkomende klachten zijn bloed bij het afvegen van jeuk. Aambeien komen vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ze komen vaker voor op oudere leeftijd, bij obstipatie of diarree, en tijdens of na de zwangerschap. De aandoening is meer vervelend dan dat het ernstige gezondheidsproblemen oplevert.

Oorzaken van aambeien:

  • langdurig persen
  • Veel in gehurkte houding zitten
  • Te hard persen door te harde ontlasting
  • Veelvuldig naar het toilet gaan door diarree
  • Verslapping van weefsel rondom anus, bij ouderen of bij zwangere vrouwen
  • Bepaalde geneesmiddelen

Wat zijn symptomen van aambeien?

Jeuk en helderrood bloed rondom de ontlasting en aan het toiletpapier, doordat de aambei gaat bloeden als de ontlasting erlangs schuurt.

Uitstulping van de aambei bij de anus, deze kan overigens ook weer terugtrekken.

Weglekken van ontlasting naar het toilet gaan omdat de anus niet volledig meer sluit. Dit kan irritatie en jeuk geven aan de buitenzijde van de anus.

De aambei kan ook aan de buitenzijde van de anus zitten en zeer veel pijn geven.

Hoe stelt de arts vast of u aambeien hebt?

De klachten die aambeien kunnen geven, komen ook voor bij andere afwijkingen van de endeldarm of de anus. Daarom onderzoekt de arts de anus, het anale kanaal en het begin van de endeldarm heel zorgvuldig, dit heet een proctoscopie.

Aambeien zijn goed te behandelen

Afbinden

De aambeien worden met een rubberen elastiekje afgebonden. Dit heet een rubberband ligatie. De elastiekjes kunnen alleen binnen in de anus op het slijmvlies worden geplaatst. Zeven tot tien dagen na de behandeling zijn de aambeien verschrompeld.

Perianale jeuk

Peri betekent rondom. Dus perianale jeuk betekent jeukklachten rond de anus. Deze klachten zijn vaak erg hinderlijk.

De oorzaak van deze klachten kan alleen in de huid rond de anus gelegen zijn, maar de jeuk kan ook veroorzaakt worden door problemen in het laatste gedeelte van de endeldarm.

De belangrijkste oorzaak van de anale jeuk is irritatie of beschadiging van de huid. Zoals ook bij het ”luiereczeem” van baby’s wordt irritatie van de huid vaak veroorzaakt door een vochtige omgeving. Daarnaast blijft dikwijls een geringe hoeveelheid ontlasting op de huid rond de anus achter met als gevolg beschadiging van de huid door de aanwezige bacteriën en enzymen. Dit ervaart u als jeuk en (nattend) eczeem. Tevens kunnen eigen aangeschafte zalven en crèmes zelfs toename van de klachten geven door een allergische reactie ter plaatse, ondanks het gevoel van verzachting van de huid (bron huidziekten.nl)

Voor het opsporen van een oorzaak kan een speciaal proctologisch onderzoek vereist zijn, waarbij met behulp van speciale apparatuur het betreffende gebied geïnspecteerd wordt. Soms is het nodig uitgebreider onderzoek te verrichten zoals bloedonderzoek, allergietesten, bacteriekweken of/en andere testen.

Een fissuur is een kloofje; een fissura ani is een pijnlijk kloofje in de anus. Het verloopt in de lengterichting van de anus en is gelokaliseerd in de middellijn aan de voor- en/of achterkant van de anus. Het komt meestal op jonge en middelbare leeftijd voor, maar kan zich ook zeker voordoen bij baby’s, kleuters en ouderen.

Oorzaak

Mogelijk heeft het te maken met een verhoogde spanning, een soort kramp van een deel van de kringspier en een daardoor verstoorde bloedvoorziening. Onbewust wordt door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier de ontlasting opgehouden. Dat heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij de volgende stoelgang scheurt het kloofje dan weer open en blijft op die manier hardnekkig bestaan.

Pijn

Een fissura ani geeft meestal klachten in de vorm van een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang, vaak met wat bloedverlies. (bron: huidziekten.nl)

Vaak is deze diagnose makkelijk te stellen, door de anus te inspecteren