Alexis Kliniek

Huidtherapie

Zowel de zieke als de gezonde huid kan worden verbeterd door onze huidtherapeut.

Onze huidtherapeute is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en het Kwaliteitsregister paramedici.

We starten met een intakegesprek hierin bespreken we, wat u wilt veranderen aan de huid en beantwoorden we de vragen die er zijn. We onderzoeken de huid en zullen alles in kaart brengen wat voor de juiste behandeling noodzakelijk is. De huidtherapeut geeft uitleg, advies en samen stellen we een persoonlijk en realistisch behandelplan op voor een effectieve aanpak rekening houdend met u wensen. Ook zullen we een prijsindicatie geven.
Als u gemotiveerd en voldoende geïnformeerd bent, kunnen we na uw schriftelijke toestemming een eerste behandelafspraak inplannen.

Binnen de Alexis kliniek maar ook daarbuiten werken we nauw samen met de disciplines (bijvoorbeeld de huisarts en dermatoloog) die elkaar kunnen aanvullen en/of ondersteunen.

Veneus oedeem, lymfoedeem, Lipoedeem.. Vast houden van vocht, vochtophoping, meestal in de armen of benen. Overtollig weefselvocht wordt door het lymfestelsel niet voldoende afgevoerd en zorgt voor zwelling, pijn en/of stijfheid. Om het lichaam te ondersteunen en te activeren het lymfevocht te verplaatsen wordt oedeemtherapie ingezet. Binnen de oedeemtherapie zijn verschillende methodes om hier verandering en ondersteuning in te kunnen bieden. Manuele lymfedrainage (MLD) is bijvoorbeeld een specialistische massage techniek om het lymfesysteem in beweging te brengen en het lichaam te activeren dit vocht alsnog af te voeren. Lymfetaping wordt toegepast als ‘verlenging ’van de mld. Een soort elastische pleister, die met een speciale techniek de afvloed van het lymfevocht motiveert en stimuleert. Daarbij ondersteunend kan ACT ook wel zwachtelen, worden ingezet. De druk van de zwachtel op de gezwollen ledematen zal bij beweging zorgen voor extra afvloed van het overtollige vocht. Als het oedeem minimaal gereduceerd of stabiel is kan er een TEK (therapeutisch elastisch kous of steunkous) worden aangemeten om het resultaat te ondersteunen en te behouden.

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Wat zijn de oorzaken van lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. En de ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Hoe herkent u lipoedeem?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • zwaar gevoel in de benen
  • pijn in de (opgezwollen) benen
  • cellulitis (sinaasappelhuid)
  • snel blauwe plekken
  • problemen bij het lopen (door schurende huid)
  • gewrichtsproblemen (vooral knieën)
  • gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak
  • de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam kunnen twee tot drie maten verschillen.

Oorzaak van Oedeem

We onderscheiden verschillende soorten, zoals lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. De oorzaken van het ontstaan van deze oedeemtypen zijn verschillend.

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. In dat lichaamsvocht zitten ook schadelijke deeltjes en afvalstoffen, die afgevoerd dienen te worden. Dit geschiedt door een ingenieus reinigings- en afvoersysteem, een complex netwerk van lymf- vaten en knopen. Dit netwerk loopt parallel aan ons bloedvatenstelsel. De lymfvaten nemen het vocht in ons weefsel op en voeren het af, waarbij de lymfknopen als filters dienst doen. In deze filters worden de schadelijke deeltjes en de afvalstoffen afgebroken en vernietigd. Als het dus goed functioneert.

Indien er sprake is van een stoornis in het lymfesysteem, waardoor de afvoer van het weefselvocht te weinig plaatsvindt, is er sprake van lymfoedeem. Deze stoornis wordt veelal veroorzaakt door een (ernstige) beschadiging van de lymfvaten- of klieren. Bijvoorbeeld door operatief ingrijpen of door gericht operatief verwijderen van lymfklieren in oksels of liezen bij kanker. In dit verband kan ook bestraling van een deel van het lichaam de lymfvaten- en klieren onherstelbaar beschadigen. In mindere mate kan lymfoedeem ook aangeboren zijn.

Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Hoe herkent u Lymfoedeem?

Bij lymfoedeem kan er een onaangenaam zwaar gevoel aan de aangedane ledematen of lichaamsdelen worden ervaren met soms stekende pijn, stijfheid in gewrichten, bewegingsbeperking en omvangstoename van het weefsel.

Onze bloedvaten bestaan uit slagaders (arteriële vaten) en aders (veneuze vaten). De slagaders voeren het bloed van het hart vandaan, door de aders lopen de bloedstromen juist van de organen naar het hart toe. Maar de veneuze bloedvaten hebben nog een belangrijkere functie: de opslagcapaciteit. Liefst 64% van het bloed in ons lichaam bevindt zich in de veneuze vaten! Indien deze aders niet goed meer functioneren, kunnen ook de lymfvaten het vocht niet meer goed afvoeren. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals spataderen, vochtophoping rondom de onderbenen of enkels en vermoeide of rusteloze benen. Alhoewel iedereen hiermee geconfronteerd kan worden, lopen oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een beroep, waarbij ze veel (stil)staan een hoger risico. Vaak is er dan ook een advies, om therapeutische kousen te gaan dragen.

Wat is oedeemtherapie?

Wanneer er abnormaal veel vocht aanwezig is in het lichaam spreken we van oedeem. Oedeem komt onder meer voor bij / na (borst)kanker (na verwijderen van lymfeknoop / lymfeknopen), bloedvatproblemen en / of littekens. Oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De huidtherapeut stimuleert de afvoer van het (overtollig) vocht d.m.v. oedeemtherapie. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die zowel vochtopname stimuleert alsmede de afvoer van het weefselvocht.

Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Een combinatie van het zwachtelen van ledematen en het bewegen van de ledematen ondersteunt de vochtafvoer.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Na de stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huidtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels.

Uiteraard kunt u bij ons terecht voor het aanmeten van u steunkous, ook wel een therapeutisch elastische kous genoemd.

Wanneer zetten we een steunkous in? Bijvoorbeeld bij oedeem, chronische veneuze insufficiëntie, diep veneuze trombose, spataderen, wondroos, open been, staande/zittende beroepen, zwangerschap. De druk van de kous geeft steun om klachten en/of pijn te verminderen of zelfs te voorkomen.

Het is belangrijk dat de kousen worden aangemeten op een been of arm die oedeemvrij is of een stabiele fase van oedeem heeft. Alleen dan kan de kous optimaal zijn werk doen.

Is er nog oedeem aanwezig, zullen we eerst oedeemtherapie toepassen om dit te verminderen.

Twijfelt u of de huidige kous nog voldoende doet, ook dan bent u welkom bij Alexis kliniek!

Naast het geven van informatie over een bepaalde huidaandoening adviseert een huidtherapeut voorzorgsmaatregelen en geeft hij (thuis)adviezen mee voor het behandelen van de aangedane huid.

Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou).  Hierin bestaan gradaties van ernst.

Aan de hand van de verschillende gradaties zijn er verschillende behandelmogelijkheden:

  • Littekentherapie
  • Manuele lymfedrainage
  • Peelings / fruitzuur 50-70%

Hoe ontstaan littekens?

Littekens kunnen verschijnen na bijv. een operatie of na de aandoening acne (restacne).

Littekens

Een litteken is een beschadiging van de huid en kan door diverse oorzaken ontstaan zijn. Sommige mensen zijn trots op hun litteken omdat het een bijzonder verhaal verteld. Helaas kan een litteken ook klachten geven zoals bijvoorbeeld verkleving of pijn. En in andere gevallen zitten ze daar waar je ze niet wilt en kunnen ze cosmetisch storend zijn. Littekens kunnen we nooit volledig verwijderen, maar afhankelijk van het soort litteken kunnen we vaak wel zorgen voor een meer souplesse van de huid, minder reliëf of minder verkleuring.

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen, de huidtherapeut zal u tijdens het consult hierover nader informeren.

Welke soorten littekens zijn er?

We onderscheiden gewone littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens.

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.

Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.

Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdalelittekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Verschillende behandelmogelijkheden:

De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Medische camouflage
  • Massagetechnieken ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem
  • Peeling(s)
  • Lymftaping
  • Adviseren van siliconengel / pads
  • Advies huidverzorging.
  • Littekentherapie
  • Laserbehandeling

Als u last heeft van storende littekens, kunnen deze verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In een dergelijk geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Doel van de behandeling is vaak het versoepelen van de littekens om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen en een tweede doel is het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Littekenmassage wordt vaak toegepast bij atrofische en hypertrofische littekens. Atrofische littekens zijn littekens waarbij het weefsel dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend is. Hypertrofische littekens voelen vaak hard en dik aan, soms pijnlijk, zijn verheven boven de omringende huid en vaak verkleurd.

Siliconenpleisters

In sommige gevallen kan het gebruik van siliconenpleisters worden aanbevolen door uw huidtherapeut. Voor bestaande littekens wordt met de siliconenpleisters in het algemeen het beste resultaat behaald wanneer littekens vers zijn, dat wil zeggen niet meer dan 2 jaar oud. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast vermindert roodheid, jeuk en pijn van het litteken.

Striae zijn paarsrode, parallel aan elkaar lopende strepen op de huid. Vooral de buik, billen, benen, borsten en heupen zijn gevoelig voor striae. Deze strepen worden veroorzaakt doordat de huid plaatselijk te veel wordt opgerekt in een te korte tijd. Het onderhuidse bindweefsel is als het ware gescheurd. Meestal zien we striae na een zwangerschap, tijdens groeispurten in de pubertijd, bij overgewicht, en na extreem trainen zoals bij bodybuilding. De striemen kunnen ook ontstaan door medicatie en komen voor bij sommige aandoeningen. In het begin zijn de strepen paars of felrood. Met de jaren worden ze iets ivoorachtig van kleur. Striae geeft verder geen gezondheidsklachten maar is met name erg cosmetisch belastend. Zeker 70% van de vrouwen en 40% van de mannen heeft met dit probleem te maken en heeft striae met een crème geprobeerd te voorkomen of te verwijderen.

Wie kent het niet, huidveroudering?

Huidveroudering is een normaal proces en is onvermijdelijk. Huidveroudering begint al vanaf je twintigste, maar wordt pas zichtbaar tussen het 35ste en 40ste levensjaar. De snelheid van de veroudering hangt deels af door erfelijkheid, als door uitwendige factoren. De leefstijl van de mens, speelt hier een essentiële rol.

Gelukkig kunnen we in deze tijd huidveroudering tegengaan.

De meest voorkomende vorm  is acne vulgaris, kort acne genoemd. Dit is de medische term voor jeugdpuistjes. Deze vorm komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Acne, een aandoening van het haartalgkliercomplex, heeft een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Deze talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid. Met de behandeling in de kliniek, passende producten voor thuisgebruik gaan we samen aan de slag om de acne onder controle te krijgen en te verminderen.

Oorzaken van acne

De precieze oorzaak van acne is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die elkaar onderling sterk kunnen beïnvloeden. De belangrijkste factoren zijn:

  • genetische factoren (erfelijkheid)
  • hormonale factoren
  • omgevingsfactoren
  • hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
  • vette (poriën afsluitende) cosmetica
  • druk door kleding op de huid (strakke boorden, voorhoofdsbanden)
  • onjuiste huidverzorging
  • stress
  • gebruik van diverse geneesmiddelen

Er zijn dus verschillende vormen van acne. De huidtherapeut zal hier tijdens het consult nadere informatie over geven.

Gerstekorrels kunnen op latere leeftijd plotseling ontstaan. De plekjes kunnen ontstaan doordat een afvoergangetje van een talgkliertje of zweetkliertje verstopt is geraakt of doordat er oppervlakkig een beschadiging van de huid is geweest. De huidcellen vernieuwen zich elke dag. Wanneer een afvoergangetje verstopt is, kunnen de huidcellen minder makkelijk afschilferen. De huidcellen hopen zich op onder de huid en vormen een wittig bolletje in de huid, een gerstekorrel.

Gerstekorrels behandeling in de Roosevelt Kliniek

Bij een eerste intakeconsult zal de huidtherapeut een behandelplan opstellen. Hierbij wordt gekeken naar uw situatie en wat voor u de juiste volgorde is qua behandeling voor het beste resultaat. Tevens wordt gekeken naar uw huidverzorgingsroutine. Aan de hand daarvan worden thuisverzorgingsproducten geadviseerd om de huid te helpen om gemakkelijker af te schilveren.

Dieptereiniging

De huid wordt tijdens een behandeling gedesinfecteerd/ gereinigd. Daarna wordt met behulp van een steriel naaldje de gerstekorrel ingeprikt en een klein sneetje gemaakt. Hierna wordt het gerstekorreltje met behulp van wat druk rondom het plekje verwijderd. De behandeling is niet gevoelloos, maar prima te doen qua pijn.

Chemische peelings

Met behulp van een peeling wordt de bovenste huidlaag verweekt, waardoor de afschilfering van de huid wordt gestimuleerd. Hierdoor kunnen gerstekorrels minder makkelijk ontstaan. Tevens zijn er peelings die daarnaast de talgproductie verminderen die ook een positief effect hebben bij gerstekorrels. Na meerdere behandelingen zal de huid minder snel verstopt raken en ontstaan gerstekorrels minder gemakkelijk. Meer informatie over peelings kun u hier vinden.

Microneedling met Dermapen4

Met behulp van microneedling met de Dermapen4 wordt het huidvernieuwingsproces en de afschilvering van de huid gestimuleerd. Bestaande plekjes kunnen daardoor gemakkelijker van de huid afschilferen en nieuwe plekjes kunnen minder makkelijk ontstaan doordat de afvoergangetjes van talg- en zweetkliertjes vrij en open blijven.

Na het behandelen van de gerstekorrels is het altijd mogelijk dat plekjes zich naar verloop van tijd weer opnieuw kunnen ontwikkelen.

Wat kunt u zelf doen?

Een goede verzorging van de huid is erg belangrijk. Gebruik (gezichts)verzorging die de afschilfering van de huid stimuleert. De huidtherapeut kan u helpen een goed behandelplan op te stellen voor thuis. Gebruik bijvoorbeeld de acnelijn van Tebiskin op basis van fruitzuren die de huid helpen met afschilferen van dode huidcellen en de aanmaak van talg reduceert.

Voorkom tevens extra schade aan de huid door de zon met behulp van een goede zonnebrandverzorging. Bijvoorbeeld de Tebiskin UV osk SPF 30 of UV-Sooth SPF 50.

Veel mensen hebben pigmentverkleuringen in de huid. Pigmentvlekken kunnen ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding (zwangerschap) en huidschade (van bijv. wondgenezing). Toch worden de meeste pigmentvlekken veroorzaakt door regelmatig en onvoldoende beschermde blootstelling aan zonlicht. Vandaar dat ze met name voorkomen op plekken waar de huid aan zonlicht wordt blootgesteld.

Als de verkleuring als storend wordt gezien kunnen we binnen Alexis kliniek met de juiste behandelmethode de verkleuring tijdelijk corrigeren, verminderen of verwijderen.

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Bij de huidtherapeut komen vaak patiënten met klachten van donkere (hyper) of juist lichtere (hypo) pigmentaties. Pigmentvlekken worden vaak als cosmetisch storend gezien.

Er zijn verschillende behandelingen in de praktijk mogelijk (afhankelijk van de pigmentvlek):

Camouflage

Bij een storende verkleuring van de huid (pigment), littekens of bijvoorbeeld een wijnvlek kunnen we met camouflage therapie de opvallende kleurverschillen corrigeren, verminderen of verwijderen.

Tijdens het consult zal de huidtherapeut camouflageproducten aanbrengen op de huid en samen met u de geschikte keurencombinatie kiezen. Nadat de kleurencombinatie gekozen is geeft de therapeut hulp en advies waardoor u uiteindelijk zelf het middel kan aanbrengen.

De rode kleur in het gelaat bij warmte, inspanning of emotie, wordt veroorzaakt door een verhoogde doorbloeding. De daarbij behorende vaatverwijding maakt dat de roodheid zichtbaar wordt, vaak neemt dit op den duur weer af. Blijvende roodheid in het gelaat of elders op het lichaam kan onderdeel zijn van vaatafwijkingen, ontstekingsreactie of overmatige blootstelling aan zon. Storende roodheid kan klachten geven of cosmetisch bezwaarlijk zijn. In de meeste gevallen kunnen we dit effectief behandelen.

Er zijn veel mensen met een tatoeage. Een tatoeage gezet voor de sier, met een speciale betekenis of bijvoorbeeld de getatoeëerde puntjes van de bestraling. Wil je de tatoeage liever kwijt? Met onze laser kunnen we donkere tatoeages verwijderen. In een aantal behandelingen is het mogelijk de tatoeage zo volledig mogelijk te verwijderen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het soort inkt, hoe diep deze in de huid is aangebracht en de grootte van de tatoeage. Het verwijderen is niet pijnloos, maar ook niet pijnlijker dan het laten zetten van een tatoeage.

Soms is het niet mogelijk de tatoeage volledig te verwijderen en zal dan nog een schaduw achterblijven, bijvoorbeeld als er synthetische inkt is gebruikt.

De tekening van de tijd, het natuurlijke verouderingsproces van de huid. Zon, stress en roken dragen bij aan dit proces. De huid verslapt, een verminderde elasticiteit en uitdroging zorgt voor fijne lijntjes of rimpels.

Met de ResurFX laser behandeling kunnen we een stapje terug in de tijd. De laser behandelt een fractie van de bovenste huidlaag in een bepaald patroon. Hierdoor is de herstelperiode veel korter dan wanneer je deze geheel zou behandelen. De laser zorgt voor huidvernieuwing in de diepere lagen, het stimuleert collageen en elastinevezels die de huid steviger en gladder maken, lijntjes vervagen en rimpels verzachten.

Ongewenste haargroei, ontsierende haartjes, haren die voor irritatie of zelfs klachten zorgen kunnen wij voor u verwijderen. Veilig en effectief ontharen vereist maatwerk, de Alexis kliniek beschikt over verschillende apparatuur om zowel donker gekleurde haren en ook haren met minder tot geen pigment (blond, rood, grijs en wit) effectief te behandelen.