Alexis Kliniek

Algemene Chirurgie

Chirurgie of heelkunde is een breed specialisme dat zich bezighoudt met veel aandoeningen en het onderzoeken en behandelen daarvan. Bijvoorbeeld een botbreuk, infectie, afwijking van de bloedvaten of een goed- of kwaadaardige tumor.

Bij Alexis Kliniek kunt u terecht voor alle poliklinische behandelingen.

Een atheroomcyste of talgkliercyste of epidermale cyste is een holte in de huid, waarin verweekte hoornschilfers zijn opgehoopt. Dit komt doordat de uitgang van een haarzakje met bijbehorende talgklier verstopt is geraakt. Hierdoor ontstaat een zwelling in de huid die ontsierend kan zijn of klachten kan geven. Deze huidafwijking is goedaardig.

Soms kan een atheroomcyste gaan ontsteken. De zwelling wordt dan groter, rood en pijnlijk.

Als u klachten heeft van een atheroomcyste of deze ontsierend vindt kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden. Via een incisie wordt de gehele cyste dan verwijderd. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt om de wond te sluiten. U krijgt een pleister. Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken. Na 24uur kunt u weer douchen en eventueel een nieuwe pleister plakken.

Indien de atheroomcyste ontstoken is moet deze eerst met een snede open gelegd worden om de ontsteking te laten genezenn. De wond blijft in dat geval open en moet dagelijks onder kraan of douche gespoeld worden. In een later stadium, als de ontsteking genezen is, kan de gehele cyste alsnog verwijderd worden.

Een vetbult of lipoom is een onderhuidse goedaardige zwelling van vetcellen. Een lipoom kan overal op het lichaam voorkomen. Een lipoom hoeft niet behandeld te worden maar als u er klachten van ervaart of cosmetische bezwaren heeft kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden.

Via een incisie wordt het lipoom dan in z’n geheel verwijderd. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt om de wond te sluiten. U krijgt een pleister. Na 24uur kunt u weer douchen en eventueel een nieuwe pleister plakken. Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken.

Een triggervinger is een vinger of duim die hapert bij het strekken of helemaal niet meer kan strekken zonder te helpen. Dit komt doordat er door een ontstekingsreactie een verdikking van de buigpees is ontstaan die daardoor vastloopt in de peeskoker en de bandjes die de pees op z’n plek houden. De medische term is tendovaginitis stenosans.

De eerste behandeling van een triggervinger is een injectie met corticosteroïden om de zwelling te doen verminderen. Bij ongeveer 60% van de mensen verdwijnen de klachten na deze injectie.

In het geval de injectie niet of onvoldoende helpt kan een kleine operatie helpen. Onder lokale verdoving wordt via een kleine incisie de peeskoker geopend en het eerste ‘bevestigingsbandje’ doorgenomen. De huid wordt gehecht met niet-oplosbare hechtingen die na 10-12 dagen weer verwijderd moeten worden.

Na de ingreep krijgt u een drukverband dat 24uur moet blijven zitten. Indien u pijn ervaart kunt u paracetamol gebruiken. Na 24uur mag het verband af, kunt u weer douchen en de wond verzorgen met een pleister. Het is belangrijk om uw vinger goed te oefenen middels buigen en strekken. U kunt uw hand gewoon gebruiken maar voorkom zwaar tillen of hard knijpen de eerste weken.

Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) groeit de rand van de nagel in het nagelbed. Dit kan irritatie, pijnklachten en/of een ontstekingsreactie geven. Soms ontstaat er ook wild vlees (granulatieweefsel). Vaak heeft uw huisarts al een keer een randje van de nagel verwijderd. Als het probleem terugkomt is de beste oplossing om de nagel te versmallen. Onder lokale verdoving wordt een randje van de nagel inclusief de nagelwortel verwijderd. Eventueel wild vlees wordt ook weggehaald. Na de ingreep krijgt u een drukverband om uw teen en voet dat 24uur moet blijven zitten. Ook is het verstandig uw voet de eerste uren hoog te houden. Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken.