Algemene Chirurgie

Uw verzekeraar vergoedt 60-100%, Alexis de rest. U betaalt alleen het eigen risico.

CHIRURGIE

AFSPRAAK MAKEN

 

 

 

Een chirurg is gespecialiseerd in de behandeling van veel verschillende aandoeningen. Dit gebeurt meestal operatief. Binnen de Alexis Kliniek richt de chirurg zich met name op de volgende aandoeningen:

TALGKLIERCYSTE / ATHEROOMCYSTE / EPIDERMALE CYSTE

WAT IS HET? Een atheroomcyste, talgkliercyste of epidermale cyste is een holte in de huid, waarin verweekte hoornschilfers zijn opgehoopt.

OORZAAK: De uitgang van een haarzakje met bijbehorende talgklier is verstopt geraakt. Hierdoor ontstaat een zwelling in de huid die ontsierend kan zijn of klachten kan geven. Deze huidafwijking is goedaardig.

Soms kan een atheroomcyste gaan ontsteken. De zwelling wordt dan groter, rood en pijnlijk.

BEHANDELING: Als u klachten heeft van een atheroomcyste of deze ontsierend vindt, kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden. Via een incisie wordt de gehele cyste dan verwijderd. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt om de wond te sluiten. U krijgt ook een pleister. Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken. Na 24uur kunt u weer douchen en eventueel een nieuwe pleister plakken.

Wanneer de atheroomcyste ontstoken is, moet deze eerst met een snede open gelegd worden om de ontsteking te laten genezen. De wond blijft in dat geval open en moet dagelijks onder kraan of douche gespoeld worden. In een later stadium, als de ontsteking genezen is, kan de gehele cyste alsnog verwijderd worden.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd bellen.

Afspraak maken? Klik hier of bel 010-3107940

VETBULT / LIPOOM

WAT IS HET? Een vetbult of lipoom is een onderhuidse goedaardige zwelling van vetcellen. Een lipoom kan overal op het lichaam voorkomen. Een lipoom hoeft niet behandeld te worden, maar als u er klachten van ervaart of cosmetische bezwaren heeft, kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden.

BEHANDELING: Via een incisie wordt het lipoom dan in z’n geheel verwijderd. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt om de wond te sluiten. U krijgt ook een pleister. Na 24uur kunt u weer douchen en eventueel een nieuwe pleister plakken. Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd bellen.

Afspraak maken? Klik hier of bel 010-3107940

HAPERENDE VINGER / TRIGGERFINGER

WAT IS HET? Een triggervinger is een vinger of duim die hapert bij het strekken of helemaal niet meer kan strekken zonder te helpen.

OORZAAK: Dit komt doordat er door een ontstekingsreactie; een verdikking van de buigpees is ontstaan die daardoor vastloopt in de peeskoker en de bandjes die de pees op z’n plek houden. De medische term is tendovaginitis stenosans.

BEHANDELING: De eerste behandeling van een triggervinger is een injectie met corticosteroïden om de zwelling te doen verminderen. Bij ongeveer 60% van de mensen verdwijnen de klachten na deze injectie.

In het geval de injectie niet of onvoldoende helpt kan een kleine operatie helpen. Onder lokale verdoving wordt via een kleine incisie de peeskoker geopend en het eerste ‘bevestigingsbandje’ doorgenomen. De huid wordt gehecht met niet-oplosbare hechtingen die na 10-12 dagen weer verwijderd moeten worden.

Na de ingreep krijgt u een drukverband dat 24uur moet blijven zitten. Indien u pijn ervaart kunt u paracetamol gebruiken. Na 24uur mag het verband af, kunt u weer douchen en de wond verzorgen met een pleister. Het is belangrijk om uw vinger goed te oefenen middels buigen en strekken. U kunt uw hand gewoon gebruiken maar voorkom zwaar tillen of hard knijpen de eerste weken.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd bellen.

Afspraak maken? Klik hier of bel 010-3107940

INGEGROEIDE TEENNAGEL

WAT IS HET? Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) groeit de rand van de nagel in het nagelbed. Dit kan irritatie, pijnklachten en/of een ontstekingsreactie geven. Soms ontstaat er ook wild vlees (granulatieweefsel).

BEHANDELING: Vaak heeft uw huisarts al een keer een randje van de nagel verwijderd. Als het probleem terugkomt is de beste oplossing om de nagel te versmallen. Onder lokale verdoving wordt een randje van de nagel inclusief de nagelwortel verwijderd. Eventueel wild vlees wordt ook weggehaald. Na de ingreep krijgt u een drukverband om uw teen en voet dat 24uur moet blijven zitten. Ook is het verstandig uw voet de eerste uren hoog te houden. Bij pijnklachten kunt u paracetamol gebruiken.

 

 

Afspraak maken? Klik hier of bel 010-3107940

Klik op de aandoening voor meer informatie.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd bellen.

Afspraak maken? Klik hier of bel 010-3107940

alexis urologie bis